Blog Groszkowej

lifestyle, parenting, książki, sport, kuchnia, inspiracje
Sokowirówki w gastronomii

Sokowirówki w gastronomii

Słysząc słowo sokowirówki mamy najczęściej na myśli, urządzenia dość małe, potrzebne w przygotowaniu napojów i dań dla dzieci czy osób dbających o dietę. Sokowirówki w gastronomii? O tak, czasami widzimy je w barach, kawiarniach, gdzie możemy zamówić świeży sok z wyciskanych pomarańczy.

Sokowirówka w kuchni zawodowej

sokowirówka

Sokowirówki wykorzystywane w gastronomii to zupełnie inne urządzenia, wręcz maszyny do wyciskania soków z owoców i warzyw. Z uwagi na dużą częstotliwość pracy, muszą być wytrzymałe, niezawodne i wydajne. Duża moc silników, duże otwory pozwalające na wkładanie do sokowirówki całych owoców czy warzyw. Produkowane ze stali nierdzewnej lub aluminium, są łatwe w utrzymaniu higieny i czystości. Przeznaczone do pracy ciągłej. Mogą wyciskać soki parę godzin, bez przerwy. Systemy chłodzenia, wentylatory, systemy zabezpieczeń nie dopuszczają do przegrzania urządzeń. Takie sokowirówki przeznaczone są do pracy w placówkach żywienia zbiorowego, hoteli, restauracji czy cateringu.

Może wyciskarka?

Urządzeniem o podobnej funkcji jest wyciskarka, która pracuje na innej zasadzie niż sokowirówka. Wyciśnięcie soku odbywa się za pomocą wałka ślimakowego, który miażdży roślinę, a następnie przeciska przez metalowe sito. W sokowirówce roztarta pulpa jest odwirowywana. Wyciskarki są ciche, mają prostą konstrukcję, przez co łatwo je rozłożyć i umyć. Soki otrzymane z wyciskarki mają więcej minerałów i witamin. Wyciskarka także wyciśnie sok na przykład z liści i łodyg.

Niezawodne sokowirówki, można znaleźć na Sklep.Technica.pl

Prowadząc bar, restaurację musimy sami się zastanowić, które urządzenie do wyciskania soku będzie najlepsze dla naszych klientów i dla naszej działalności.